Med rabarber fra private haver
2025 har været et lidt anderledes år i forhold til høsten her hos FALK Bornholm.
I modsætning til resten af landet har sommeren været utroligt varm og tør her på Bornholm, og det har haft sin naturlige indvirken på udbyttet af særligt bær.
Men heldigvis gik det fine sommervejr ikke ud over høsten af rabarber.
Igen i år har jeg fået doneret en masse rabarber fra private haver, og jeg har nået at være hele øen rundt.
Jeg har blandt andet været ude at hente rabarber og fået leveret rabarber i produktionen fra haveejere i blandt andet Rønne, Allinge og Nexø. Jeg håber, jeg har fået skrevet alle navnene ned, når jeg her skriver en stor tak til Christine, Susanne, Lisbeth, Ann, Lis og Flemming, Therese, Marianne, Sven og Mie, Randi.
Traditionen tro var jeg også et smut forbi Benny, der har Strabo Plantecenter ved Østermarie, for at hente et par kasser rabarber ekstra.
Rabarber årgang 2025
Rabarberlikøren årgang 2025 er en blanding af essenser fra 2023, 2024 og 2025.
Den er den udgave af rabarberlikøren, hvor jeg har opnået mest, fed rabarbersmag i likøren. Og jeg er meget stolt over resultatet den her gang.
Alkoholprocenten har fået et lille nyk op ad, men den er stadig væk mild i spiritussen og med fokus på max smag af råvarerne.
Den skal nydes ved barskabs-temperatur og kan drikkes som shots, til desserten, osten og anvendes i cocktails.
Smagen af rabarber
Rabarber er sjovt nok en grøntsag, selvom de fleste af os spiser og anvender den som en frugt i kager, marmelade og til saft. Rabarber indeholder blandt andet æblesyre og citronsyre. Dét smages i likøren.
Især fordi batchet af rabarberlikør er lavet med rabarber fra private haver, og det er de gamle sorter af store, grove vinrabarber, de fleste haveejere gerne vil af med.
Årgang 2024
2024 har været et atypisk år at plukke og sanke i. Rabarberne i år groede tidligt frem og fik på Bornholm masser af varme og sol. Rabarber gror allerbedst i sol og i læ for vinden, og det var præcist det slags vejr, rabarberne fik lov til at gå i år. FALK Bornholm fik tilbudt rabarber fra mange private haver rundt omkring på Bornholm og nåede i maj og juni at få samlet over 100 kg ind til at færdiggøre rababerlikøren med. Rabarberne i år har været tykke, saftige og syrlige.
Lokale råvarer
Essensen med jordbærrene blev påbegyndt i 2022 med solmodne jordbær fra jordbærmarken hos Familien Vest i Tejn, og de første stikkelsbær blev plukket hos Benny, der har Strabo landbutik i Østermarie. Rabarberne er i 2024 plukket i private haver og er primært af de ældre sorter vinrabarber.
RHUBARB SOUR
4,5 CL FALK Bornholm Vodka
3 CL FALK Bornholm Rabarber
1,5 CL citronsaft
1 CL Sirup
1,5 CL æggehvide
2 dråber Angostura
Alle ingredienser hældes i en shaker og dry-shakes i 20 sek.
Isterninger kommes i og shakes i 20 sek.
Hældes i en lowball glas med isterninger.
Pynt med citrontwist og et par dråber Angostura.